Зехтинът - Средиземноморското течно злато, растително масло, извлечено от истински маслини

Какво е зехтин, какви видове има и как да изберем истинското течно злато

Зехтинът е растително масло, извличано от плодовете на маслиновите дървета чрез студено пресоване. Според наличните на пазара видове - има рафиниран и нерафиниран зехтин, първият от които е по-евтин, не е естествен продукт, но за сметка на това е много подходящ за готвене. Зехтините се използват и овкусяване, но също и за медицински и козметични процедури. Обаче, истинските полезни свойства на маслото от маслини, т.н. зехтин, се крият в нерафинирания зехтин. Той се получава чрез пресоване без употреба на химикали и съдържа редица полезни вещества. Доказано полезен е за организма ни. В старите рецепти, зехтин се среща под името "дървено масло". Ако е църковен, т.е. осветен, зехтинът се нарича "елей".

Зехтинът е още един от суперпродуктите, които ни помагат да сме здрави. Окачествяван е като "течното злато" от Средиземноморието. Зехтинът крие много тайни, най-важната от които е, че трябва знаем какъв вид точно маслинено олио ни е необходимо.

Видове зехтини:

  1. Extra virgin olive oil - получава се от първото студено пресоване на маслините. Този вид зехтин е най-качествения и най-здравословен, защото в него са съхранени всички полезни свойства. Екстра Върджин се усвоява 100% от организма. Неговата киселинност е 1%.
  2. Virgin olive oil - зехтин, получен при второто студено пресоване. Смята се, че той не е с лошо качество, защото при производството му не се използват никакви химикали. Този вид зехтин отстъпва на първия само по вкусови качества.
  3. Olive oil - зехтин, получен от субстрата, използван при получаването на първия. В него се съдържат доста по-малко полезни вещества.
  4. Pure olive oil буквално значи "чист зехтин" и получава при второ студено пресоване. При него вече се използват химикали и липсват предимствата на зехтините от първото и второто студено пресоване на маслините.

Когато знаете видовете зехтини, то Вие можете да оцените качествата им и съответно да изберете най-удачния за себе си. Все пак, има хора, които държат на най-доброто, а други на цената.

Как да изберете зехтин, какво трябва да знаем и на какво да обърнем внимание:

  • Киселинност на зехтина - Най-важният фактор за определянето на зехтина дали е Extra Virgin, Virgin, Помас или рафиниран е неговата киселинност. При студено пресованият (Extra Virgin) тя не трябва да превишава 1%, като за най-свеж и лек вкус е препоръчително тя да е до 0.8%. При Virgin зехтина не трябва да превишава 2%. Ако искате да се насладите на истинските вкусови качества на течното злато, не взимайте помас, рафиниран или смес. Рафинираният и помас се правят с химическа екстракция и рафиниране, като помас се извлича от маслиновото кюспе. Ако искате ненатрапчив вкус следете да е с възможно най-ниската киселинност - 0.1-0.2%. Тези зехтини са по-скъпи, но си заслужават парите.
  • Ясен географски регион - преди да си закупите зехтин проверявайте от кой регион е. Това е вид гаранция за неговото качество. Интересно е, че държави като Холандия също "произвеждат" зехтин, но в действителност те го изкупуват от Гърция, Испания и Италия и го бутилират в Холандия, като не посочват от къде са маслините. За да сте сигурни може да избирате само зехтини с ясно обозначени региони. По регионите също така може да се ориентирате и за вкусовите качества на продукта - дали е по-лек или по-тежък. Характерно за испанските и италиянските зехтини е техният тежък и натрапчив вкус с горчив послевкус, а за критските - лек и ненатрапчив (разбира се, има и изключения). В комбинация с киселинността, можете да обогатите представата си за продукта преди да сте го закупили.
  • Не купувайте зехтин в пластмасови опаковки. Зехтинът трябва да е в метална или тъмна стъклена бутилка. Имайте предвид, че металната опаковка предпазва най-дълго продукта. Ако е стъклена опаковката, защо да е тъмна? Защото светлината “убива” зехтина. Ако все пак имате зехтин в прозрачна бутилка, то го дръжте на тъмно място (шкаф).
  • Проверете сорта маслини - както при вината, така и в зехтините е изключително важно от какво е направен зехтина. Липсата на такава информация може само да ви накара да се съмнявате в неговото качество.
  • Цвят на зехтина - ако имате възможност да проверите цвета на зехтина преди да си го закупите, то трябва да знаете, че кафявият цвят е недопустим. Продуктът трябва да е със зелен или златист цвят.

Съхраняване на зехтините

Срокът за съхраняване на зехтин в метална опаковка е 3-4 години, а в бутилка - 1 година. Зехтините лесно се фалшифицират. Когато истински зехтин се съхранява при температура 0 °С, той става по-гъст и помътнява, докато другите мазнини не променят състоянието си. Трябва да се съхранява на сухо и тъмно място, при температура около 20 °С.

Статистиката за производство и потребление на зехтин в света показва, че най-големите производители са както следват - Испания, Италия и Гърция, като испанските фирми произвеждат 3-4 пъти повече от италиански и гръцки производители. Следват Сирия, Мароко, Тунис, Португалия, Алжир и други, но тяхното общо производство не достига лидера Испания.

Всички сме наясно с полезните качества на зехтина и това, че е една от най-полезните мазнини, но според учените - НЕ трябва да се използва за пържене, тъй като полезните му качества се губят. Както всяка здравословна храна, обаче и зехтинът може да е вреден при определени условия.

 

712