Най-богати на белтъчини храни са - месото, рибата и млечните произведения!

Белтъчините - основна градивна единица на нашето тяло

Белтъчините са основната градивна единица на нашето тяло. Ежедневно трябва да си доставяме достатъчно количество от тях с храната, защото организмът ни не може да съхранява запаси от аминокиселини. За най-богати на белтъчини храни се смятат месото, рибата и млечните произведения. Съответно за растителните продукти е разпространено схващането, че съдържат незначително количество белтъци.

Протеините са важни за растежа и възстановяването на организма ни. Те играят съществена роля във фактически всички биологични процеси в тялото.

Да си набавяме протеини е важно, но също така и консумацията на месо повече от 4-5 пъти седмично води до сериозни здравословни проблеми. Отпадните вещества от разграждането на животинските продукти в организма могат да навредят сериозно на бъбреците, черния дроб и ставите. Токсините в месото, които се натрупват в организма и са предпоставка за развитие на редица сериозни заболявания, каквото е и тъканната интокцикация.

Това съвсем не означава, че не трябва да се храним с месо, но и трябва да помним, че всяка крайност е вредна – както яденето на животински продукти 3 пъти на ден, така и пълното отказване от тях.

24.04.2014
2801

Един прекрасен и полезен вариант за всички, които не желаят да прекаляват с месото, или въобще не консумират такова, са растителните източници на протеини!

Те са прекрасна храна не само, заради високото си съдържание на белтъчини, а и заради силната биологична енергия, която синтезират. Тогава се извършва истинско чудо - ензимите, витамините и антиоксидантите се увеличават почти десетократно, а белтъчините, мазнините и въглехидратите се разграждат съответно до аминокиселини, мастни киселини и захари. Трябва да се има предвид обаче, че различните източници на протеини с растителен произход притежават в различна степен аминокиселините, които са жизненоважни за човешкия организъм! Заради това е нужно да се приемат комбинации от растителни протеини, така че да се набави на тялото всеки вид аминокиселина!


В следващите редове ще откриете информация за четири от най-полезните и разпространени растителни протеини - ВЕЧЕ И В НОМЕНКЛАТУРАТА НА ТОП ГРУП ПЛЮС ООД!

Оризов протеин

Оризовият протеин е източник на качествен протеин. Той не затормозява храносмилателната система, не предизвиква алергични реакции и не съдържа глутен. В него се съдържат заменими и незаминими аминокиселини. Въпреки разпространения факт, че оризът е въглехидрат, както в повечето зърнени култури, и в него се съдържат аминокиселини, които влизат в състава на протеините. В специални процеси, кафявият ориз се подлага на действието на ензими, които подпомагат разпадането на въглехидрати и белтъчини. Тези ензими са от растителен произход, а самият процес запазва получения оризов протеин суров.
Човешкото тяло се нуждае от протеин, за да функционира правилно. Дозата на прием е около 0.8 грама протеин на килограм от телесното тегло. Правилният прием се отразява на състоянието на мускулите, кожата, косата, хрущялите и ноктите. Подпомага и заздравителния процес при образуване на съединителна тъкан. Поддържат максималното функциониране на имунната система и намалява нивата на умора и изтощение на тялото.

Грахов протеин - изолат

Процесът на извличане представлява внимателно пречистване, сушене и стриване на прах, без участието на химически разтворители. Суровината е висококачествен жълт грах (има същите вкусови и хранителни качества като зеления), който не съдържа глутен и генно модифицирани съставки. Така се получава протеин изолат - изолирани са само протеините от цялата хранителна матрица.

Концентрацията на протеин достига до 80% в крайния продукт. Съдържа почти толкова метионин, колкото соевия протеин – също ефективен за изграждане на мускулна маса. Граховият протеин е от типа на бавните протеини и има много предимства: той е лесно усвояем (изследванията показват усвояемост над 90 % ), има приятен вкус, хипоалергенен e, притежава много добър аминокиселинен профил, доставя витамин А, B6 и C.

Подходящ за хора, търсещи алтернатива на суроватъчните или соевите протеини, които често предизвикват хранителна непоносимост и алергии. Подходящ за вегетарианци, вегани и хора на хранителен режим за редукция на теглото.

Конопен протеин

Конопеният протеинов прах се прави от конопените семки. Той наследява всички здравословни качества на конопените семки, като в същото вереме има много високо съдържание на протеин (около 48.5%). Това го прави изключителен за спортуващите и хората, които водят активен живот.

Конопеният прах съдържа витамини, ензими и минерали. Усвоява се лесно от човешкото тяло и няма никакъв глутен. Конопеният прах има оптимално съотношение на омега 3 и омега 6 есенциални мастни киселини, поради което въздейства добре на менструацията и менопаузата, както и на сухата коса и кожа.

Соев протеин

Соевият протеин се счита за пълноценен протеин - източник е на всички незаменими аминокиселини, които организмът не може да произведе сам. Продуктът е изолат - от изходния продукт, соевото брашно, са извлечени само протеините и са отстранени почти всички мазнини и въглехидрати. Така концентрацията достига 90% протеин в крайния продукт, което го прави особено подходящ, ако искате ефективно да увеличите белтъчния си прием, без да прибягвате до животински източници.

Соята е изключително подходяща и за хора, който избягват или се въздържат от консумирането на млечни продукти или техни производни, тъй като не съдържа лактоза. Направен от висококачествена соя, която не е генно модифицирана и не съдържа глутен. С неутрален вкус и мирис, не дразни стомаха.

Соевият протеин е богат и на фитоестрогени, в това число даидзеин и генестеин. Те естествено наподобяват действието на човешките естрогенни хормони, като по този начин регулират хормоналния дисбаланс.